Salvador de Montelllà. Capella de Santa Maria. Història
Capella de Santa Maria. Història
Salvador de Montelllà. Capella de Santa Maria. Història
La Capella de Santa María és una institució de la vila de Puigcerdà dedicada a la música i al cant coral amb més de 500 anys d’història. Desenvolupa la seva activitat principal a Cerdanya i promou intercanvis i encontres amb altres corals de Catalunya i del sud de França posant de manifest l’important nivell musical que gaudim a les nostres contrades.La primera referència històrica a l’existència d’una capella de cant a Santa María de Puigcerdà data de finals de l’Edat Mitjana. Un document del 16 d’abril de 1454 reconeix a Arnald Portell com a mestre de cant i organista, percebent una única retribució per ambdues coses.
Estava lligada a una institució religiosa i era freqüent trobar capelles de cant en les principals esglésies i catedrals del país. Documents posteriors reafirmen la seva existència i permanència al llarg dels anys fins la Guerra Civil Espanyola (1936).L’espoliació de l’orgue de Santa Maria, el desmantellament pedra a pedra de l’església amb excepció del campanar i l’assassinat del darrer director en la Torrassa, camí de la collada de Tosses, van posar fi a quasi cinc segles d’existència d’aquesta institució musical.
Salvador de Montellà, professor de música a l’Institut Pere Borrel i antic escolà de Montserrat va recuperar 70 anys més tard l’antiga Capella tristament desapareguda. L’adquisició d’un nou orgue per a l’Església de Sant Domènec, actual parròquia de la vila, va servir per restituir de manera conjunta la figura d’organista i de director de la capella de cant. A la tardor de 1996 sota la seva direcció es va començar un període d’estudi i de formació que va durar un any fins a la presentació de la restituïda Coral Capella de Santa Maria en la celebració de la missa per la Mare de Deu de la Sagristia el 7 de setembre de 1997.
El primer grup comptava amb 16 persones, 10 dones i 6 homes amb un nivell musical desigual però amb voluntat de tirar endavant un grup coral. Van començar centrant la seva activitat en la música sacra i de recolzament a la litúrgia, seguint l’antiga tradició de la Capella, i la primera obra que es va assajar va ser Vell Pelegrí, una cançó tradicional americana de principis del segle XIX en versió catalana. La gran diferència entre el grup restituït i l’antiga versió estava en la seva composició, que en aquesta ocasió incloïa homes i dones distribuïts en quatre cordes.
En poc temps, donada la bona qualitat assolida, es va haver d’obrir la seva participació a diferents àmbits socials i no només religiosos (Festival de Llívia, concerts i intercanvis amb altres corals), a més de complir amb la necessitat de constituir-se legalment com associació sense ànim de lucre, amb una junta i una assemblea general (2003). No obstant, les obres de caràcter religiós, entre les que cal destacar el Ave Maria i O Magnum Misterium de Tomás Luís de Victoria i el Ave Verum de Mozart, van marcar aquest primer període.
La música ha anat evolucionant al llarg del temps. Mantenint un repertori de caire religiós, s’han inclòs temes actuals i peces de música clàssica. Cal fer especial menció de projectes complerts i ambiciosos com van ser una bona part del musical Los Miserables, les quatre parts del Nocturnos de la Ventana o el concert de Vivaldi a Berstein. El treball i la dedicació de la darrera directora Carme Baulenas, professora de cant de la Escola Municipal de Música i del Conservatori dels Pirineus, ha estat clau per pujar el nivell interpretatiu de la coral.
Durant els darrers vint-i-cinc anys la Capella de Santa Maria ha comptat amb cinc direccions musicals. El primer va ser Salvador de Montellà, que després de set anys va entrar en la comunitat benedictina de Montserrat essent l’actual director de l’escolania. Ell va marcar les pautes sobre les que ha anat creixent i s’ha desenvolupat l’actual coral. El va substituir Bernard Canredon, professor de piano i director de varies corals a Paris, que amb la seva genialitat va donar al grup confiança en les seves possibilitats. Durant la seva estada es van treballar temes importants com el Cantique de Jean Racine de Gabriel Fauré o algunes peces del musical de Wed Side Story. Diana Gonzalez i Daniel Martin van aportar coneixement i actualitat durant les seves estades. Carme Baulenas va assumir la direcció el 2010 i durant aquest període s`ha consolidat la formació dels cantaires i s’ha donat estabilitat i continuïtat als treballs musicals. També hem comptat amb la col·laboració de varis pianistes entre els que destaquem a Tania Todorova, Diana Gonzalez, Laia Martin i Nicolas Licciardi.
L’octubre de 2022 la coral va complir els 25 anys de la re-fundació i amb aquest motiu es va fer una festa homenatge al Casino Ceretá a la que van assistit totes les corals de Cerdanya, autoritats municipals i nous i antics directors i cantaires. La Coral Capella de Santa Maria ha esdevingut un referent de la música coral a Cerdanya i un digne representant d’aquestes terres pirinenques allà on actua.